Venedikli bir kemancının hasta çocuğu olarak doğan Antonio Vivaldi 1703 yılında ruhban okuluna girdi. Çok hızlı bir şekilde keman hocası, şef ve Pio Ospedale Della Pieta’da yetim kızlara yönelik bir venedik konservatuarında yatılı kalan bir besteci oldu. Genç bayanlar sıkı bir müzik eğitimi alırlardı ve Vivaldi’nin genellikle kendi orjinal eserlerinden oluşan konserleri, şehrin müziksever dinleyenlerince çok popülerdi.
Vivaldi ömrü boyunca tanınmış herhangi bir besteciden daha fazla, 500’ün üzerinde konçeroya imza atarak insanı şaşkına çevirecek bir üretkenlik sergiledi. Vivaldi vokal eserler bestelemesine rağmen parçalarının çoğu enstrümentaldir ve en çok da bbu alanda şöhret yapmıştır. Son derece güzel bir etkileyiciliğe sahip konçertoları, incelikli hüzünden heybetli coşkuya uzanan bir dizi duyguyu içinde barındırır.
Vivaldi’nin eserlerinin çoğu bir hikayeyi anlatan bir duyguyu çağrıştıran veya genelde doğal döngüdeki gerçek hayattan olayların bir izlenimini veren bir program niteliğindeydi. Konçertolar genellikle 3 bölümden oluşuyordu; canlı ve hareketli bölüm, yavaş ve benzer tonda bir bölüm ve ilkindne bile daha canlı olabilen hareketli bir bölüm
Vivaldi’nin ”Gece”, ”Denizdeki Fırtına” ve ”Saka kuşu” gibi besteleri arasında en ünlüsü bugün klasik batı müziğinin en popüler eserlerinden biri olarak kolayca hafızalarda yer eden ve İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış isimli dört konçertoluk bir diziden oluşan Dört Mevsim’dir. Dört Mevsim ilk başta ”Uyum ve Keşif Arasındaki Yarış” anlamına gelen ”Il Cimento dell Armonia e dell inventione” adıyla çıkarıldı.
Vivaldi, aynı zamanda Johann Sebastian Bach ve klasik dönem bestecileri üzerinde, hatırda kalan temaları, maceracı ritmik motifleri ve bestelerinin duruluğu ile büyük bir etki bırakmıştır. Vivaldi, döneminde o kadar popüler olmuştu ki o zamanlar bir müzisyen için ödenen en yüksek maaşlardan birini aldığı , bir yılda 50000 duka altını kazandığı biliniyordu. Bununla birlikte kendisinden sonra gelen Mozart gibi yoksulluk içinde ölmüş ve bilinmeyen bir meara gömlmüştür. Vivaldi’nin çoğu elyazmasının başında ”Laus Deo Beataeque Mariae Deiparae Amen” sözlerinin bir kısaltması yer alıyordu. Bu ifade ”Tanrı’nın ve Kutsal Meryem’in ( Tanrı’nın Annesi) Onuruna” anlamına gelir.
İlkbahar Konçertosu
Sonbahar Konçertosu
Kış Konçertosu
Yaz Konçertosu