Arif Küme Yazıları & Denemeleri, İş Dünyası

Hemşire Yardımcıları Kimlerdir ? Maaşları Nelerdir?

Yazıyla Alakalı Güncel Not: Hemşire Yardımcılığı öğrencileri için Sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan 24 Şubat 2018 tarihinde Kahraman Maraş’ta yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Sağlık meslek liselerini bitirenler, hemşire yardımcısı olarak göreve başlayacak. Ondan sonra terfi edeceksiniz, terfi ettikçe de hemşire ve daha sonra da hemşirelikte terfiye başlayacaksınız.”  Açıklamayı buradan okuyabilirsiniz.

Yazıyla Alakalı Güncel Not: Hemşire Yardımcılığı öğrencileri için Sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamayı çok güzel bir gelişme olarak paylaşmak istedim. Açıklamayı buradan okuyabilirsiniz. Nihayet Sağlık Meslek Liselerinin önemi tekrar anlaşılıyor… 

Hemşire Yardımcıları, Sağlık Meslek Liselerinin Hemşire Yardımcısı ve Sağlık Bakım Teknisyeni gibi bölümlerinden mezun olan öğrencilerdir. Diğer bir ifadeyle bu okullardan mezun olan öğrenciler görev aldıkları hastanelerde sağlık faaliyetlerinin devam etmesi için hemşireye yardımcı olan personellerdir. Aslında kanuni olarak sağlık teknisyeni olarak görevini icra ederler. Hemşire Yardımcılığı veya Sağlık Bakım Teknisyenliği Bölümlerine girebilmek için ilköğretim eğitiminin tamamlaması şarttır. Eğer eğitime özel bir sağlık meslek lisesinde devam edilecekse diğer şartlarla birlikte ücret mukabilinde kayıt olunur.

Devlet sağlık meslek liselerinde  okumak için 2017 yılına kadar (8.yıl) TEOG sınavından yeterli puanı almak gerekiyordu. 2018 eğitim yılı için yapılan yeni düzenleme ile TEOG sınavı kaldırıldı. Buna göre öğrenciler adrese dayalı sisteme göre kayıt yapacakları için sadece ikamet ettikleri bölgedeki sağlık liselerine başvurabilecekler. Okula kabul sıralaması ise diploma notlarına göre yapılacak.

Ayrıca diğer şartlar dediğimiz sağlık bölümünde eğitim görmeye uygun olması için öğrencinin ruhsal ve bedensel sağlığının yerinde olması hem devlet hemde özel sağlık liseleri için aranan bir şart.

Sağlık Meslek Liselerinde okutulan hemşire yardımcılığı bölümünün toplam eğitim süresi 4 yıldır. Bu süre boyunca öğrencilere mesleki eğitimler, genel kültür eğitimleri (edebiyat,matematik, fizik vb.) ve uygulamalı dersler (hastanelerde bire bir eğitim) verilmektedir. Öğrenciler 4. sınıfa geldiklerinde staj yıllarına başlamış olurlar. Staj olarak sağlık kuruluşları ve hastaneler kabul edilmektedir. Devletin sağlık meslek lisesi puanları yüksektir. Dolayısıyla velilerin çoğunluğu özel sağlık meslek liselerini tercih etmektedirler.

Hangi Özel Sağlık Meslek Lisesi ?

İstanbul’da en çok tercih edilen Özel Sağlık Meslek Liseleri web sitelerinde yayınladıkları faaliyetlerinden ve tanıtımlarından faydalanarak değerlendirilmiş. Değerlendirmede ne tür bir eğitim sistemi uygulandığı ve sosyal faaliyetler açısından ne kadar etkin oldukları mercek altına alınmış. Bu meyanda özellikle istanbulda Mesleğim Sağlık Meslek Lisesi ön plana çıkmış. Okulun kendisine ait hastanesinin (Doğa Hospital) olmuş olması ve bu hastanede gerçekleştirdiği yerinde eğitim çalışmaları, aylık deneme imtihanları ve üniversite sınavına hazırlık kursları ile öğrencilerine diğer okulların sunamadığı fırsatları sunduğu ilk planda göze çarpan farklılıklar. Üstelik uyguladığı ücret politikası da ekonomik.

Hemşire Yardımcısı Hemşire Olabilir mi ?

Hemşire yardımcısı olan bir kişinin ilave eğitim almadan hemşire olması imkansızdır. Gerekçesi ise; hemşire yardımcılığı ayrı bir bölüm, hemşirelik ayrı bir bölümdür. Bundan bir kaç yıl öncesine kadar Sağlık Meslek Liselerinde Hemşirelik, Ebelik, Acil Tıp Teknisyenliği, Radyoloji Teknisyenliği,  Anestezi ve Reanimasyon Teknisyenliği , Diş Teknisyenliği ve Laborantlık gibi bir çok bölümde eğitim verilmekteydi. 2014 yılında yapılan yeni bir değişiklikle sağlık meslek liselerinde bu bölümler lağvedildi. Bu tarihten itibaren kayıt olacak öğrenciler Hemşire Yardımcısı, Sağlık Bakım Teknisyeni, Ebe Yardımcısı bölümlerini okuyarak mezun olabiliyorlar. Geçmişdeki gibi Hemşire, Ebe veya Acil Tıp Teknisyeni olmak isteyenler bu bölümleri üniversitede okumak zorundalar. Sağlık öğrencilerinin üniversite eğitimlerini tamamlayarak hemşire ayada muadili ünvana sahip olmalarını kolaylaştırıcı olanaklar için bakanlığın çalışmaları devam ediyor.

Hemşire Yardımcısı Maaşları

Hemşire yardımcıları ve sağlık bakım teknisyenleri sağlık teknisyeni olarak adlandırılıyor. Dolayısıyla aynı segmentte bir devlet memurunun aldığı net maaş 2500 TL civarındadır. Diğer bir ifadeyle 2017 sonunda hemşire yardımcılığı bölümünün ilk mezunlarına isabet etmesi gereken ücret sağlık teknisyenleri ile aynı seviyede olacaktır.

 Sağlık Meslek Liseleri hakkında diğer sorularınız için Neden Sağlık Meslek Lisesi yazımıza göz atabilirsiniz.