1958 yılında Kaliforniya kökenli bir oyuncak firması tarafından piyasaya sunulan Hulahop günümüzde hala popülerliğini koruyan bir oyuncak. Öyle ki Michelle Obama dahi bu oyuncakla olan ustalığını 2009 yılında Çocuklardaki sağlık sorunlarına ve obeziteye dikkat çekmek için düzenlenen fuarda yere düşürmeden tam 142 dönüş yaptırarak kameralar önünde sergilemekten çekinmemişti.
Kökleri antik Yunan medeniyetine, Roma medeniyetine dayanan hatta 14. yüzyıl İngilteresinde çok popüler olan bu oyuncak üretici firma Wham-O’nun dahi öngöremediği çok büyük bir taleple karşılaştı. Piyasaya sürülüşünden itibaren ilk 4 ayda tam 25 milyon adet satıldı iki yıl içerisinde ise tam 100 milyon sattı. Bu başarının en önemli faktörlerinden birisi ürünü doğru zamanda pazarlamaktan geçiyordu. Ürün okulların yaz tatiline yakın olduğu bir dönemde piyasaya sürülmüştü ve dolayısıyla tatil aylarında müthiş bir talep patlaması ile karşılaşılmıştı. Okullar açıldığında elbette ürüne yönelik talepte düşmeye başlamıştı. Elbette her başarı taklitini de beraberinde getiriyordu. Hula hop ürününde de durum aynıydı ve taklitleri hızlı bir şekilde piyasayı sardı. Hooper Dooper ve Whoop-de-doo hızla insanların kullanımına sunuldu.
Tetris ise ilk olarak Haziran 1985’de Rus bilgisayar mühendisi Aleksey Pajitnov tarafından tasarlanmıştı. Özellikle 1990’larda oldukça popüler olmuştur. Pajitnov, oyunun ismini nümerik önek Tetra ile sevdiği spor olan tenisin birleşmesinden türetmişti. Rekorlar kitabının verilerine göre tüm zamanların en çok oynanan 6. oyunudur.
Hula Hop ve Tetris kısa süreli karşı konulmaz popülerliği ile kitlesel anlamda yaygın heves uyandıran ürünlerin ilklerindendi. Bu ürünlerin en büyük özelliklerinden birisi dönemsel olarak popülerliklerini tekrar tekrar kazanmalarıydı. Üründen yorulan tüketicilere 10-15 yıl sonra dönemin pazarlama teknikleri kullanılarak katılan yeni jenerasyon tüketiciler ürünü yanı tekrar popüler hale getiriyordu. Demek ki bu tür ürünlerin doğru pazarlama teknikleri kullanıldığında her jenerasyon için karşılığı olan ürünler oldukları gerçeği yani ortaya çıkarıyordu.
İlerleyen zamanlarda Tetris, El Atarileri ya da Lego gibi ürünlerde uluslararası ölçekte aynı başarıyı takip edeceklerdi.
Meraklıları tarafından 9 Eylül tarihi Dünya Hulahop günü olarak ilan edilmiştir. Tetris meraklıları bir dünya tetris Günü ilan etmişler mi bilmiyorum ama her 10-15 yılda bir popüler hale geliyor olması bu ürünün de kendine özel bir güne sahip bir güne sahip olacağına yönük bir işaret olsa gerek.