Tarih

İmhotep

fine-figure-in-imhotep-museum-cairoPek çok tıp tarihinde Yunanlı doktor Hipokrat tıbbın babası olarak anılır. Ne var ki onun doğumundan 2000 yıl önce Mısırlı bir bir mimar ve rahip olan İmhotep, veremden diş ağrısı ve kireçlenmeye kadar pek çok hastalık için tedaviler geliştirmiştir.

Gerçekten de M.Ö 2650 yıllarında Mısır’da yaşiayan imhotep tarihin ilk doktoru olarak kabul edilmektedir. Firavun Djoser’in üst düzey bir yetkilisi olan imhotep yüzlerce hastalığı kayıt altına almıştı. Ölümünden binlerce yıl sonra bile tanrılar kadar saygı gören usta bir şifacıydı.

Aynı zamanda firavunun mimarı olarak ilk mısır piramidini de o tasarlayıp inşa etmiştir. yaklaşık 61 metre uzunluğunda ki bu basamaklı yapı Djoser’in mezarıydı. O zamana kadar yapılmış en büyük yapılardan biri olan ”Basamaklı Piramit” Günümüzde Kahire’nin güneyinde yer almaktadır. Aynı zamanda bu piramit Giza’da ki meşhuır büyük piramite model teşkil etmiştir. Firavun Khufu’nun mezarı olarak yüzyıl sonra inşa edilen Büyük piramit yaklaşık 4000 yıl boyunca insanlar tarafından inşa edilen en uzun yapı ünvanını korumayı başarmıştır. Ancak Orta çağ’da inşa edilen Avrupa Katedralleri Büyük Piramiti aşmayı başarabilmişlerdir.

Halktan biri olarak dünyaya gelen İmhotep, Heliopolis’teki tapınakta yüksek rahip oldu. Burası Mısır’ın dini başkenti olarak kabul ediliyordu. İmhotep burada daha sonra Firavun’un veziri ve baş danışmanı olarak konumuna gelecekti.

İmhotep’in papirüslere yazıldığı düşünülen tıbbi tedavileri, tıbbi şifacılık tekniklerini hurafelerden ayırmaya dönük ilk girişim olarak kabul edilmektedir. Bunlar İmhotep’in ölümünden sonra çoğaltılarak nesilden nesile aktarılmıştır. İmhotep yüzlerce farklı hastalık için tedaviler geliştirmişti. Antik Mısırlılar yaraların balla tedavi edilebileceğine, kerevizin romatizmayı azaltacağına ve sarı sabır ağacının cilde iyi geldiğine inanırlardı. İmhotep’in geliştirdiği tedavi yönetmlerinin bazıları modern araştırmacılar tarafından da onaylanmıştır. Akasyanın soğuk algınlığı belirtilerini azaltması İmhotep’in modern tıp tarafından onaylanan tedavi yöntemlerinden birisidir.

Ölümünden sonraki yüzyıllarda iyileştirici gücü dolayısıyla İmhotep’e tapılmaya başlanmış, M.Ö 525 yılında Antik Mısır tapınağında resmen tanrı kabul edilmiştir. İnhotep ismi Antik Mısır dilinde ”Barışla Gelen” anlamına gelmektedir.

1932 yapımı korku temalı Mumya filmine esin kaynağı da olan İmhotep film sayesinde ününe ün katmıştır. kaybettiği aşkı için yeniden hayata dönen İmhotep karakterini Boris Karloff’un canlandırdığı film , 1999 yılında tekrar çevrilmiştir. Filmin 1999 versiyonunda İmhotep Arnold Vasloo tarafından canlandırılmıştır.