Arif Küme Yazıları & Denemeleri, Teknoloji

Reklam ve Pazarlama Aracı Olarak Web Sitelerinin Önemi

Şirketinizin web sitesi, işletmenizi, ürünlerinizi ve  hizmetlerinizi en iyi şekilde tanıtan sahip olduğunuz en önemli pazarlama aracıdır. Abartılı bir ifade olarak algılayabilirsiniz ama değil. Bir an için internetin olmadığı zamanları aklınıza getirin. Herhangi bir şirket hakkında nasıl bilgi ediniyorduk?  Altın rehber ve piyasa dedikodularından başka kaynak maalesef yoktu. Bu yüzden herhangi bir şirketin sattığı ürünleri, sunduğu hizmeti hatta adresi hakkında bilgi edinmek zor bir işti.

Peki ya şimdi?

Günün hangi saatinde olursa olsun herhangi bir şirket yada ürünleri hakkında bilgi edinmek isterseniz yapmanız gereken tek şey telefon yada bilgisayarınız üzerinden internete bağlanarak herhangi bir arama motorunu çalıştırmak.

Arama sonunda bulduğunuz yada bulamadığınız herşey ilgili şirket ya da marka hakkında perspektifinizi oluşturur hale geliyor. Unutmayalım ki önyargıların ekseriyeti ilk anda oluşan perspektifler üzerinden filizlenir ve büyür. Öyle ki yıkılması en zor şeylerden birisi önyargılardır.

O halde bir websitesinin ziyaret edildiği anda verdiği duygu önyargıları uzak tutacak bir duygu mudur? Ya da böylesi bir duygu nasıl sağlanabilir?

Çok basit…

Kullanıcı dostu bir siteye sahipseniz yani kullanımı basit, öğrenilmesi kolay ve ilk andan itibaren anlaşılır bir siteye sahipseniz bu duyguyu yakalama anlamında doğru yoldasınız demektir.

Aslında bir benzetme yapmak gerekirse web siteleri şirketlerin şarkı söylemek için sahneye çıktığı anlardır. Tarzına uygun bir sahnede olarak, detone olmadan doğru sesleri çıkararak, doğru şarkıları söyleyerek ve doğru sahne kostümlerini seçerek izleyicilerini mest edip akıllarda kalabilecekleri gibi tam tersi bir etkiye de sebep olup sonsuza kadar unutulmak da istenebilirler.

O halde her şirket kendi pazarında, kendine uygun bir web sitesi tasarımı ve içeriği ile hedef kitlesinin karşısına çıkmalı.

Geleneksel Reklam ve Pazarlama Yöntemleri Önemsiz mi?

Şirketin websitesi bu kadar önemliyse o halde diğer pazarlama ve reklam araçlarını kullanmaya gerek yok değil mi?

Elbette ki hayır…

Herkesin malumu olduğu üzere geleneksel pazarlama ve reklam yöntemleri hala geçerli ve dolaşımda. Tek farkı bu yöntemlerin biraz daha farklı kurgulanmasında yatıyor.

Nasıl mı ?

Örneğin televizyon, billboard, broşür ya da benzeri araç ve yöntemlerin kullanımında reklamınızın tasarım ve kurgusu web sitenizi kolayca bulabilir şekilde hazırlatılmalı. Geçmiş de marka algısının tüketici belleklerinde oluşup, oturması için belirli aralıklarla bu reklam araçlarını kullanmak elzemdi. Şimdi ise bu reklam araçlarından beklenen optimum fayda, marka algısının oluşumu kadar tüketici de yakalanan anlık ilginin online mecralara (web sitesi, sosyal medya kanalları) doğru yönlendirilmesiyle de gerçekleşiyor.

Yani geleneksel araç ve yöntemler, pazarlama ve reklam anlamında hala önemli bir aktör olarak oyunun içerisinde kalmış durumda. Sadece üstlendikleri roller biraz daha genişledi.

Sosyal Medya Kanalları

Nasıl ki geleneksel pazarlama ve reklam yöntemleri web sitenize doğru trafik artışı sağlamalı diyorsak aynı şey sosyal medya kanalları içinde geçerli.

Çoğu şirket özellikle gazete ve bilboard reklamlarında web sitelerine nazaran facebook ve twitter gibi sosyal medya kanallarının adreslerini daha ön plana çıkarıyorlar.

Neden?

Çünkü sosyal medya kanalları bireylerin sanal bir şekilde sosyalleştiği mecralardır. Örneğin tüketicilerin şirketin facebook kanalını ziyaret etmesi ve beğenmesi o tüketicinin facebook kanalında ele geçirildiği ve şirketin facebook iletişim halkası içinde tutulduğu anlamına gelir. Halka içinde kalan tüketici, duvarında patlayan şirketin kampanyası ile alakalı gönderiye tıklar ve şirketin web sitesine kolaylıkla yönlendirilir. Aynı tüketicinin kampanya gönderisini kendi network’ünde paylaştığını da düşünürseniz yaratılan kelebek etkisinin tesir gücünü de tahayyül edebilirsiniz.

Bu yüzden basılı reklam materyallerinde QR Kod dediğimiz yöntemlere de sıklıkla başvurulur oldu.

Aslında geniş bir perspektiften baktığınızda sosyal medya kanalları için şirketlerin yarı bağımsız web siteleri de denebilir. Çünkü tasarım ve reklam kurgusu açısından dışa bağımlıyken içerik üretimi ve yayınında  oldukça bağımsız bir yapıdan söz edebiliyoruz. Burada aslında çok önemli bir konuya da değinmiş oluyoruz.

İçerik hazırlama…

Gerek sosyal medya, gerekse websitesi’nde yayına sokulan gönderilerin profesyonel reklam ve pazarlama uzmanlarının ve metin yazarlarının elinden çıkması elzemdir. Aksi takdirde kaş yapayım derken göz çıkarmak işten bile değildir…

Web Sitesi Planı ve Stratejisi

Web sitesinin önemi üzerine yazdığımız bu kadar şeyden sonra yapımının ve yayına düzgün bir şekilde sokulmasının önemini de anlamışızdır sanırım. Şimdi burada mükemmel bir web sitesi nasıl yaptırılır ya da nelere dikkat edilmeli kısmına girmeyelim. Çünkü o başka bir yazının konusu. Fakat önemli bir kaç maddeye de değinmeden geçmeyelim

  • Sorulması gereken ilk soru şu; websitesi  üzerinden elde edilmek istenen amaç nedir? Bir kartvizit sitesi olarak şirket hakkında bilgi sunmak mı? Ya da online satışın da dahil olduğu birden çok amacı olup tam kapasite çalışan bir portal kurmak mı?
  • Hitap ettiğimiz kitle bireysel pazar mı? (B2C) yoksa kurumsal pazar mı? (B2B)
  • Hitap ettiğimiz kitleye göre sunulacak bilgilerin veya içeriğin formatı (yazı, video, caps) yoğunluklu olarak ne olmalı? Sunulan ürün ve hizmetler açısından bir içerik stratejisi var mı?
  • Sunulan bilgiye ve içeriğe ilaveten ziyaretçilerce doldurulan formlar yoluyla potansiyel müşterileri ayıklayıp data toplamak ve toplanan bu datalar ile örneğin çağrı merkezi üzeriden direk satış yapmak hedefler arasında mı?
  • Websitesinin trafiğini analiz ettiğiniz zaman ne kadarlık kısmı telefonlardan ya da tabletlerden geliyor ve ne kadarlık kısmı PC’lerden geliyor? Çünkü responsive bir tasarıma ihtiyaç olup olmadığını bilmeniz şart. Aslında akıllı telefonlar üzerinden internet kullanımının yaygınlaşmasıyla responsive tasarımlar artık mecburiyet haline geldi. Dolayısıyla analizden doğan tespitiniz karar vermek için değil bilgilenmek için olsa daha yerinde olur.
  • Son olarak websitesi arama motorlarına uygun mu?  sosyal medya ile entegrasyonu tamam mı?