Tarih

Şang Kralı Şu

kral şuŞang hanedanının son kralı Şu, M.Ö 1075 ile 1046 yılları arasında hüküm sürdü. devlet işlerinden tamamen bağımsız yaşarken ahlaksızlıkları ve zalimlikleri ile şöhretine şöhret katıyordu. sarhoşların dolup taştığı alem geceleri ise sarayın günlük rutin uygulaması haline gelmişti.

Şu’nun bildik en büyük çılgınlıklarından birisi kızarmış et parçalarının havada asılı olduğu şarapla dolu bir havuz inşa etmekti. Böylece Şu ve yanındakiler kayıkla havuda yüzerken aşağı eğildiklerinde şarap içebiliyor yukarı uzandıklarında etlerden yiyebiliyorlardı. ayrıca en gözde sevgilisi Daji için ender bulunan egzotik varlıklarla dolu bir süs bahçesi de yaptırmıştı.

Hanedanın Sonu

Şu’nun kendisini eleştirenlere verdiği cezalar son derece vahşi ve acımasızdı. saray görevlilerinden birinin canlı canlı derisini yüzmüş , diğerinin bedeni paramparça edilmiş kurutulmaya bırakılan et misali ipe asılmıştı. Şu öz amcası Bi-Gan’ ıda kalbini yerinden sökerek cezalandırdı. sevdiği bir diğer yöntem ise mahkumu kızarana kadar ısıtılan demir bir silindiri kucaklamaya zorlamaktı.

Terörün hüküm sürdüğü bu dönem Chou Kralı Vu’nun Şu’yu Muye savaşı’nda yenmesiyle sona erdi. Hükümranlığının son bulacağını anlayan Şu sarayına çekilip intihar etti. Yeni kral Vu, Şu’nun kafasını herkesin görebileceği bir şekilde kazığa çaktırdı.