İngiltere’nin en büyük sigorta şirketlerinden Admiral, araç sigortalarında kullanıcılarının davranışlarını toplayıp ölçümleyerek ödüllendirme sistemleri üzerine odaklanmış durumda. 2015 yılında geliştirip piyasaya sunduğu Littlebox yada Blackbox uygulaması istenen başarıya ulaşamayınca geçtiğimiz Kasım ayında Facebook üzerinden geliştirdiği firstcarquote isimli bir uygulama ile yeni bir ödül sistemini piyasaya sunacağını duyurdu. Fakat uygulamasını gönlünce test edemeden kampanyayı durdurmak zorunda kaldı. Çünkü Facebook, gizlilik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle uygulamayı kendi platformunda yayına sokmadı. Aslında teknolojinin aktif olarak kullanıldığı bu tür inovatif uygulamalarla şirketin asıl hedefi Hasar / Prim oranını düşürmek, dikkatli kullanıcılara sahip olmak ve imaj açısından teknolojide lider firma görüntüsünü vermek. Henüz ilk iki hedefine ulaşamadı ama getirmeye çalıştığı uygulamalarla adını inovatif olmakla özdeşleştirmeyi başardı.
Peki bu iki uygulama neden henüz istenen ölçüde başarılı olamadı? inceleyelim…
Littlebox Uygulaması ve Telematikler
Admiral şirketi 2015 yılında sunduğu littlebox uygulaması sayesinde gönüllü kullanıcıları arabalarına taktığı telematik isimli ufak bir aygıtla şöförlük ölçme ve değerlendirmesine tabi tutuyor. Uygulamaya başlamadan önce yıl içinde ne kadar kilometre yapacaklarını tahmin ederek beyan eden kullanıcılar konulan kıstaslara göre şöförlük değerlendirmesine ve puanlamaya tabi tutuluyorlar. Sigorta yenileme dönemi geldiğinde biriktirdikleri puanlara göre indirim almaya hak kazanıyorlar. Uygulamada kurgu iyi şöförlerin indirim almasına odaklı kötü skor alanlar ise cezalandırılmıyor.
Buna rağmen kendilerinin de web sitelerinde itiraf ettiği üzere uygulama İngiltere kullanıcılarını pek etkilememiş. Hiç şaşırmadım çünkü, çoğu kimse tıpkı George Orwell’in 1984 romanında betimlendiği üzere 24 saat tüm ülkeyi ve herkesi tele-ekranlardan izleyen Büyük Birader gibi sigorta şirketi tarafından izlenmek ve gözlenmek istemez. Hatırlarsanız, 1984 romanının en belirgin özelliği, insanların sokaklarda, evlerde ve iş yerlerinde bulunan tele-ekranlardan izlenmesiydi. Sokaklarda, evlerde ve iş yerlerinde izlenmek istemeyen insanlar elbette arabalarında da izlenmek istemez. Ayrıca her ne kadar ödül sistemi olarak lanse edilse de unutmayalım ki sürekli denetim ve gözlem sadece cezaevlerinin kuruluş mantığında vardır ve temelinde cezalandırarak rehabilite etme hedefi vardır. Dolayısıyla başarılı olması tartışmalı bir kampanyaydı fakat kampanya hala devam ediyor. Şirket uygulamada ısrarlı ama ne ölçüde başarılı olunacak ilerde beraberce göreceğiz.
FirstCarQuote Uygulaması ve Facebook Üzerinden Takip
Littlebox denemesinde istediği başarıyı yakalamayan Admiral bu sefer sosyal medya sayesinde araba sahiplerinin karakterlerini analiz ederek sigortalarının tarifesini belirlemeyi hedeflediğini açıkladı. Yapmak istediği şey özellikle ilk arabasını alan yeni ehliyet sahibi şöförlerin paylaştığı ve hoşlandığı gönderilerini FirstCarQuote uygulaması üzerinden takip ederek karakter analizlerini oluşturmaktı. Böylece kullanıcının ne denli güvenli bir şöför olduğunu ölçebileceklerdi.
Örneğin yaptığı bir paylaşımda arkadaşlarına ‘hadi bu gece buluşalım’ diyen birisi spontane yaşayan birisi olarak değerlendirilip eksi not alırken, günler haftalar öncesinden bir buluşmayı planlayanlar ise artı not alacaktı. Yada yaptığı paylaşımlarda çok fazla ünlem işareti kullananlar fazla özgüven sahibi olarak değerlendirilecek ve eksi not yiyeceklerdi. Yani önceden konan kıstaslara göre gönderiler değerlendirilecek ve bilinçli ve düzenli olarak değerlendirilen şöförler iyi puan alarak ödeyecekleri primleri azaltacaktı. Admiral firması firstcarquote adıyla sunmayı planladığı bu kampanyayı gönüllü kullanıcılar üzerinden götürmeyi planlıyordu. Yani uygulama zorunlu olmadığı gibi kullanıcılar açısından herhangi bir yaptırımı da yoktu, bilakis ödüllendirme vardı.
Kasım 2016 tarihinde başlatılacak kampanya Facebook tarafından gizliliğin ihlali gerekçesiyle durduruldu. Yapılan açıklamada Kullanıcı datalarının gizliliğinin ihlali konusunun çok önemli olduğu vurgulanarak durdurulma gerekçesinin altı çizildi.
Daha önce yazdığım sosyal medya kimliği ve gizlilik başlıklı yazımda online kimliğinizin tıpkı offline kimliğiniz gibi ne denli kıymetli bir varlık olduğuna ve korunması gerektiğine değinmiştim. Sosyal medya kanallarında milyarlarca insana sizi anlatan bir kimliğiniz mevcut. Her ne olursa olsun tıpkı sigorta şirketi Admiral gibi bir çok kişi yada kurum ise sahip olduğunuz bu kimlik ile sizi ölçmek ve değerlendirmek istiyor. Zaten Bildiğiniz üzere Facebook ve Google gibi sosyal medya kanalları yada arama motorları uzun süredir kullanıcıların paylaşımlarını yada arama alışkanlıklarını takip ederek o kullanıcının google yada facebook kullandığı esnada ilgisini çekecek reklamları yayınlıyor. Fakat bunu yaparken size ait datayı kendisi kullanıyor ve süreci kendisi yönetiyor. Datayı asla şirketlerle paylaşmıyor. En azından şimdilik…
Vesselam…