Arpacık Nedir ? Neden Çıkar ?
- Arpacığa stafilokoksal bakteriler neden olur. Bu bakteriler burunda bulunur ve kolayca göze bulaşabilir. Burnunuzu sildikten sonra yıkamadan elinizi gözünüze değdirirseniz, arpacığa davetiye çıkarmış olursunuz.
-
Yağ bezlerinin tıkanmasıyla enfeksiyon oluşur ve bu enfeksiyon arpacığa yol açabilir. Kandaki yağ oranı yüksek olan kişilerde yağ bezlerinin tıkanma riskinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
-
Eğer kronik göz kapakları iltihabı şikayetiniz varsa, göz kapağı bezlerinin bakteriler nedeniyle sık sık tıkanması, gözünüzde arpacık oluşması riskini arttırır.
-
Vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin vücudu etkili bir şekilde koruyabilmesinde önemli bir rol oynar. Zaman zaman vücudunuzda beslenme ya da farklı bir sebep nedeniyle görülebilecek vitamin eksikliği vücudu zayıf düşürerek gözlerin bakterilere karşı savunmasız kalmasına yol açabilir. A, C ve E vitaminleri bu bakterilere karşı savaşta bağışıklık sistemini güçlendirebilecek vitaminlerdir.
-
Başkalarıyla makyaj malzemelerinin paylaşılması veya ağır göz makyajı yapılması ya da yatmadan önce makyajın iyice temizlenmemesi gözde arpacık nedenleri arasındadır.
Diğer Arpacık Nedenleri
- Ergenlik döneminde olma
- Fiziksel yatkınlık
- Bahar alerjisi, gözde kullanılan kozmetik ürünlere karşı alerji vb.
- Göz temizliğine özen göstermeme
- Akne rozasea adlı, yağ bezlerini ilgilendiren bir cilt hastalığı
- Stres
- Seboreik dermatit (yaygın bir cilt hastalığı)
- Yağlı beslenme
- Bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçların kullanımı
Arpacık Nasıl Önlenir?
Her insanın hayatında bir kaç kez ortaya çıkan arpacığın sık tekrarlamaya başladığını düşünüyorsanız göz temizliğine daha büyük önem vermeniz gerekir. Özellikle gözlerinizi kesinlikle kirli havlularla veya kirli ellerle temas ettirmemelisiniz.
ilaçla tedavi yöntemi ile göz kapağı kıkırdağındaki bezlerin enfeksiyon kapma riskini azaltarak, hastalığın tekrarlanması da engellenebilir.
Arpacığa yol açan bir göz hastalığınız, alerjiniz veya cilt hastalığınız olup olmadığını öğrenmek için bir cildiye doktoruna görünebilir ve ayrıca ayrıntılı bir göz muayenesi yaptırabilirsiniz.
Arpacık Tedavisi
Arpacığın tedavisi için öncelikle göz hekimine gidilmelidir. Doktorun önerdiği damlalar ve antibiyotik ilaçlar kullanılmalıdır. Arpacığın ilk evrelerinde doğru tedavi edildiğinde, başka arpacık oluşumu engellenir. Gözünde arpacık çıkan kişilerde doğru olan kişinin kendi kendine herhangi bir tedavi uygulamamasıdır.
Arpacık, göz veya görüş için tehlike arz etmez. Ağrı ve acı duyulsa da genellikle en fazla 1 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte dışardan geçmiş görünen arpacık kimi durumlarda göz kabında yer eder. Böylesi durumlarda arpacık sadece göz enfeksiyonlarına değil, vücuttaki dokulara zarar vererek istenmeyen bazı enfeksiyonlara da neden olabilir.
Geçmeyen arpacıklarda ameliyat uygulanabilir. Fakat bu önleyici önlemler alınmadığı takdirde arpacığın tekrar çıkmayacağı anlamına gelmemektedir.