Arif Küme Yazıları & Denemeleri, Teknoloji

İnternet Tabanlı Satış, Pazarlama ve Reklam Kanalları ve Yöntemleri

turn-on-2917047_1280İnternetin ilk gelişim yıllarında Romanyalı şair ve yazar Andrei Codrescu şöyle bir yorumda bulunur;

”Siber dünyada sanayi toplumunun birbirine bağlandığı hız akıl almaz. Bu, petri kabındaki bir şeyin üç gün içerisinde uçan bir gergedana dönüşümünü izlemeye benziyor”

Gerçektende internet ARPAnet denilen inanılmaz küçük bir askeri ağdan dünyadaki tüm bilgisayarların birbirine bağlandığı akıl almayacak büyüklükte bir ağa dönüştü. Mesafeler arasında iletişimi kolaylaştırırken insanların alışveriş öğrenme ve sosyalleşme anlayışını da değiştirmeye başladı.

PC’ler ve Akıllı Telefonlar

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de 90’lı yılların sonları ve 2000’li yılların başlarından itibaren internet yaşam kültürümüzün bir parçası oldu. Çıkardığı ses ile hala kulak hafızamızdan silinmeyen çevirmeli modemlerin yanısıra MIRC / ICQ  gibi chat programları ile tanışarak başlanan internet eğlencesi, artık eğlenceden çıkıp gündelik yaşamımızın olmazsa olmaz bir öğesi haline geldi.

2008 sonrasında ise internet tabanlı çalışan tüm  uygulamalar ve fazlası masa üstü bilgisayarlardan akıllı telefonlara taşındı. Lokasyon belirleme (GPS) ve anlık sesli ve görüntülü mesajlaşmanın da eklenmesiyle internet tabanlı telefon uygulamaları her yanımızı sardı.

Z Kuşağı Geliyor…

Özellikle son 20 yılda bu anlamda yaşanan değişim hakikaten baş döndürücü hızla yaşandı. 90’lı yılların ortalarında doğan z kuşağının internet teknolojisinin içine doğması bu kuşağın günlük alışkanlıklarını bir önceki kuşağa göre oldukça farklılaştırdı.

Öyle ki artık herhangi bir ihtiyaç hasıl olur olmaz anında aksiyon alıp internetten okuyan (e-book, portallar), internetten araştıran (Google, Yahoo) internetten izleyen (youtube vb) internetten dinleyen (podcast) internetten alışveriş yapan (amazon, ebay) internetten iletişim kuran (e-mail) ve hatta interneti heryere yanında taşıyan (akıllı telefonlar) bir nesile doğru evrildik.

İş Hayatı Nasıl Etkileniyor ?

Elbette toplumda bireylerin alışkanlıkları değiştiği gibi tüzel kişiler, kurumlar ve şirketler için de aynı değişim söz konusu oldu. Teknolojinin baş döndürücü hızına yetişmek için eski kuşak şirketler bir adaptasyon sürecine girerken yeni kuşak şirketler yaşanan değişimin içine doğdu.

Örneğin satış, pazarlama ve reklam alanlarında internet tabanlı  yöntem ve uygulamalar piyasaya çıktıkça şirketlerin ürünlerini satma, pazarlama ve reklam verme alışkanlıkları da değişmeye başladı. Bireylerin alışkanlıklarını değiştirecek ölçüde yaşanan böylesi büyüklükte bir teknolojik değişimi okuyamayan, hazırlanamayan, uyuşuk kalan, direnen ya da pipirikli davranarak geç kalan kurumlar ve şirketler ise geç kalmanın bedellerini ağır şekilde ödediler, ödüyorlar.

İnternet Tabanlı Satış, Pazarlama ve Reklam (SPR) Nedir?

Şirketlerin internet ortamında gerçekleştirdiği tüm satış, pazarlama ve reklam çalışmalarının bütünüdür. Diğer bir ifadeyle internet ortamında bir marka veya ürün için farkındalık yaratmak, tanıtmak ve satışa evriltmek faaliyetlerinin bütünüdür.

Neden İnternet Tabanlı SPR ?

Belirli bir bilinirliğine ulaşmış markaların ya da şirketlerin internet tabanlı kanallarda da varlığını sürdürmesi bir çok faydasının yanında 3 ana sebepten ötürü önemlilik arzediyor.

  • Sunulan ürün ya da hizmete erişim kolaylaşıyor (online alışveriş)
  • Maliyet girdilerinde tasarruf sağladığı için fiyat rekabeti ve karlılık açısından avantaj sağlıyor. (komisyon, personel ve stok maliyetleri)
  • Yüksek bütçelerin ayrıldığı geleneksel reklam yöntemlerine (TV, Gazete) göre etki ve sonuçları çok daha kolay ölçülebilir oluyor.

İnternet Tabanlı SPR Kanalları ve Yöntemleri Nelerdir ?

Şirketler için kullanımı şart olmuş internet tabanlı satış pazarlama ve reklam kanal ve yöntemleri her geçen gün yeni bir kanal ya da yöntemin eklenmesiyle geliştikçe gelişiyor. Bununla birlikte olmazsa olmaz başlıca kanal ve yöntemleri listelemeye çalışalım.

  • Şirketin resmi web sitesi üzerinden online SPR faaliyetleri
  • Diğer online mecralar üzerinden SPR faaliyetleri (oyun pazarı, ebay, amazon v.b)
  • Tek bir veritabanından beslenen farklı önyüzlü uydu bloglar üzerinden zengin içerik üretimi ile yapılacak SPR faaliyetleri
  • Facebook, Twitter, Youtube gibi sosyal medya kanalları üzerinden SPR faaliyetleri
  • Arama motorları üzerinden SPR faaliyetleri (SEM ve SEO),
  • Akıllı telefon uygulamaları üzerinden SPR faaliyetleri,
  • E-mail üzerinden SPR faaliyetleri (Toplu mail gönderme),
  • Affiliate Marketing (Performans reklamcılığı) üzerinden SPR faaliyetleri,
  • Programatik Reklamcılık yöntemi ile SPR faaliyetleri (retargetting),
  • Video Hosting ve Reklamları,
  • Content Curation

Bundan 3-5 sene önce şirketler için yukarıda listelediğim alanlardan sadece 1 – 2 tanesine hakim olmak inovatif bir şirket görünümüne sahip olmak için yeterliydi. Şu an hepsine hakim olup üzerine bunları analiz edebilecek ekibe ve araçlara sahip olmanız şarttır.